15 Kasım 2014 Cumartesi

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 62

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 62

1. "Her Şey Yerli Yerinde" adlı şiirde gerçek anlamları dışında yeni anlamlar kazanmış kelime­leri bularak bunların altlarını çiziniz. Kelimelere gerçek anlamları dışında yeni anlamlar yükleme­nin dilimize kazandırdıklarını açıklayınız.

Her Şey Yerli Yerinde adlı şiirde gerçek anlamı dışında kullanılan kelimeler:
tılsımlı bir uykudan, serpilen, büyülenmiş bir ceylan, bakıyor, yaprak yaprak, taze açmış güller, yumuşak aydınlık, siner, gıcırdıyor, kuru

2. "Sessizliğin yaprak yaprak dökülmesi, aydınlığın serpilmesi" ifadelerinden ne anlıyorsunuz? Bunlar şiirin anlatımını nasıl etkilemektedir? Açıklayınız.

Ortamın sessiz olmasını somut ifadelerle sessizliğin yaprak yaprak dökülmesi olarak anlatmış şair. Etrafın sakinliğini ağacın yapraklarının sessiz ve yavaş bir şekilde yer inişine benzetmiş. Aydınlık, serpilen bir varlık gibi görülmüş. Işığın dalların arasından süzülerek gelmesini "aydınlığın serpilmesi" olarak anlatmış. Bu ifadelerle çağrışıma dayalı bir anlatım yapılmış.

3. Okuduğunuz şiirde anlam bütünlüğü hangi ögelerle sağlandığını belirtiniz.

Şiirde anlam bütünlüğü dizeler ve dörtlüklerin uyumlu bir şekilde sıralanması ve ritim ögelerinin kullanılmasıyla oluşmuştur.

4. "Her Şey Yerli Yerinde" adlı şiirde dış dünyaya ait hangi unsurlar yer almaktadır? Şairin ya­şanılan gerçekliğe (dış dünya) ait unsurlara kendi iç dünyasında (sezgileri, duyuşları, tasarımları, izlenimleri) hangi yeni anlamları yük I ediğini belirleyiniz. Ulaştığınız sonuçlardan hareketle dış dünyaya ait gerçeklikle şiire özgü gerçeklik kavramları hakkında çıkarımlarda bulununuz. Çıka­rımlarınızı sözlü olarak ifade ediniz.


Şiirde dış dünyaya ait unsurlar: havuz, dolap, sarmaşıklar, böcekler, masa, sürahi, bardak, deniz, öğle vakti, rüya, güz yaprakları... Bu unsurlar dış dünyada görüldüğü gibi değil şairin iç dünyasında yeniden adlandırılarak sezgileriyle dile getirilmiştir.
5. "Rüyası ömrümüzün çünkü eşyaya siner." dizesinde anlatılmak isteneni kendi cümleleriniz­le ifade ediniz.
Bu dizelerle dış dünyayı sezgilerle anlatmak anlamını çıkarabiliriz. Bir sanatçı, bir şair dış dünyayı olduğu gibi aktarmaz, dış dünyadaki nesneleri hayal süzgecinden geçirerek, öznel olarak aktarır.


6. "Her Şey Yerli Yerinde" şiirinin sizde uyandırdığı duyguları arkadaşlarınızla paylaşınız.

9. sınıf Türk edebiyatı Ekoyay cevapları diğer sayfalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder