21 Ekim 2014 Salı

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 48

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 48
Coşku ve Heyecana Bağlı Anlatım Etkinlik Cevapları


1. “Anadolu Gerçeği” adlı metinde şair, şiirine yansıttığı Anadolu’yu zihninde nasıl kurgulamıştır? Bunu hangi kelime, benzetme ve örneklerle anlatmaktadır? Bu bilgiler ışığında şiirin ya­zıldığı dönemdeki hâkim zihniyeti belirleyiniz.

Şair, Anadolu’yu “çıplak topraklar, boz bulanık sular, kurbağa ve köpek sesleri, ıssızlık, kerpiç evler, tandır ekmeği, kar, tipi, yarı çıplak çocuklar” gibi kelime ve örneklerle zihninde canlandırmıştır.  Bu ifadelerden de şiirin yazıldığı dönemde Anadolu'nun köylerinde  geri kalmışlık, yoksulluk gibi sorunların olduğunu söyleyebiliriz.


2. Aşağıda yer alan 1.2. ve 1.3. metinler arasındaki zihniyet farklılıklarını belirlemeye çalışınız. Belirlediğiniz farklılıkları sözlü olarak ifade ediniz.

1.2 METİN: Dini duyarlılığın olduğu bir şiirdir. Tasavvuf düşüncesinin yansıtıldığı bu şiirde Allah aşkı insan sevgisi yansıtılıyor. Gönül almanın önemine değinilmiş, gönül kırmanın olumsuz etkisinden bahsedilmiş.

1.3 METİN: Bu şiirde de dünyadaki olaylarla ilgilenmeyen, bunları umursamayan insanlar eleştirilmiş. Bireysel değerlerin yanında evrensel değerlerle de ilgilenmek gerektiği ifade edilmiş.


9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 47

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder