26 Ekim 2014 Pazar

9. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları 2014-2015 EKOYAY Yayınları Sayfa 52


1. “Olamam” adlı metinde, birimlerdeki ses ve anlam kaynaşmasından oluşan düşünceleri, şi­irin bölümlerini dikkate alarak sıralayınız. Her birimde anlatılanları birer cümleyle ifade ediniz. Şiiri oluşturan birimlerin bir tema etrafında birleştiği, başka bir değişle şiirdeki birimlerin ortak paydasının en kısa ifadesine şiirin teması dendiğine göre bu metinde birimlerin hangi tema et­rafında birleştiğini sözlü olarak ifade ediniz.



2. Temanın soyut bir kavram veya düşünce olarak eser dışında da var olduğunu, metinde so­mutlaşan temaya da konu denildiğini dikkate alarak “Olamam” adlı şiirin konusunu belirleyiniz.

Şiirde Türk milletinin bayraksız yaşayamayacağı anlatılıyor. Bu şiirin temasını "bayrak sevgisi" dersek şiirin konusu "Türk milletinin bayraksız yaşayamayacağı"dır.

3. Arif Nihat Asya hakkında bir araştırma yapmıştınız. Şairin hayatı ve düşünceleri ile “Olamam” şiirindeki tema arasında paralellikler kurmaya çalışınız. Şaire niçin “bayrak şairi” denildiğini açıkla­yınız.

Şiirde şair, bayrak sevgisinin önemini anlatıyor. İnsanın bayrağa çok şey borçlu olduğu dile getiriliyor. Bayrağı dalgalanan insan bağımsızdır. Birçok şeyi bağımsız yaşamamız sayesinde yapabiliyoruz.
Arif Nihat Asya,birçok şiirinde milli duyguları, bayrak sevgisini dile getirdiği için Bayrak Şairi olarak anılmaktadır.
9. sınıf Türk edebiyatı kitabı cevapları Ekoyay diğer sayfalar

2 yorum: