9 Kasım 2014 Pazar

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 59

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 59

4. Etkinlik: Gruplar oluşturunuz. "Ölümden Sonra", "Ekmek ve Yıldızlar" ve "Gazel" adlı metin­lerdeki şiirlerin ritim farklılığının neden kaynaklandığını bulunuz. Sonuçları grup sözcüleri aracılı­ğıyla açıklayınız.


CEVAP: Bu şiirlerdeki ritim farklılıkları, kullanılan uyak, redif, ölçü, aliterasyon, asonans gibi ahenk unsurlarıyla ilgilidir. Bunların yanında şiirlerin temaları, birimleri, dizelerin dizilişi de ritmi etkilemektedir.

5. Etkinlik: Şiirlerin temaları söyleyiş tarzlarını etkilemektedir. "Ahu Gözlüm" şiiri aşk, "Kahra­manlık" adlı şiir ise kahramanlık temalıdır. Bu şiirlerin söyleyiş tarzlarında ki farklılıkları sezmeye ça­lışınız. Gruplar oluşturarak bu şiirlerde ahengi sağlayan unsurları bulunuz. Bu unsurları tahtaya ya­zınız.


6. Etkinlik: Bir robotun konuşmasıyla insan konuşmasını karşılaştırınız. Kitabınızdaki şiir ve ne­sir parçalarından birkaçını robot konuşması şek I inde okumayı deneyiniz. Ses akışındaki farklılığın sebeplerini tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

1 yorum: