20 Kasım 2014 Perşembe

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 71

SAYFA 71
Lale Devri'nin özellikleri ve sosya-kültürel ortamı aşağıdaki linkte verilmiştir:

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 47


2. ETKİNLİK:
1.  Doğan güne hükmünün geçmediğini, zamanı durdurmanın mümkün olmadığını dile getiriyor. İnsan istese de istemese de zaman akıp geçiyor. Bu insan için acı bir gerçektir. Çünkü akan zaman, insanı ölüme adım adım yaklaştırıyor. Bundan dolayı şair, ölümü düşünmeye başlıyor.

Şair bunları dile getirdikten sonra hayatın geçici olduğunu kabulleniyor ve ömrünün kalan kısmını mutlu geçirmek niyetiyle Allah’tan şöyle bir istekte bulunuyor: Gün eksilmesin penceremden.
3. ETKİNLİK:
3. Bu sözle şiirin kendine has bir anlamı, söyleyişi olduğu, şiirden farklı anlam çıkabileceği, şiirin ne anlatmak istediğinin kesin olarak bilinemeyeceği anlatılmaktadır.
4. Şiiri ezberlemek daha kolaydır. Çünkü şiirdeki ahenk unsurları şiirin daha kolay ezberlenmesini sağlar.
5. Şiirde şair gerçeği değil gerçeğin kendisinde bıraktığı etkileri anlatır. Hayal unsurları, duygular yer alır. Böylece gerçeğin ötesinde gerçekten bile güzel bir anlam ortaya çıkar.
6.  Şiirde sanatlar, imgeler yer alır, çağrışım gücü yüksek sözcüklere ve söz öbeklerine yer verilir. Böylece şiir, herkeste farklı duygu ve düşüncelere yol açar.

7.  Her şairin bir şiir anlayışı vardır. Şairler takip ettikleri şiir  geleneğinin yapı özelliklerini yansıtırlar. Şairlerin şiirlerinin yapı öözellikleriyle sanat anlayışları arasında bir bağ vardır.

9. sınıf Türk edebiyatı Ekoyay cevapları diğer sayfalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder