15 Kasım 2014 Cumartesi

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 63

1. Etkinlik:
Verilen şiirlerde şairlerin İstanbul'la ilgili duyguları yer almaktadır. Bu şiirlerde İstanbul bilgi verici tarzda ele alınmamış. Şairlerin İstanbul'la ilgili izlenimlerine, sezgilerine yer verilmiş. İç dünyalarında şekillenen bir İstanbul anlatılmış. İstanbul'a bakış açıları da farklıdır. Necip Fazıl, İstanbulu sevgili olarak görmüş, Tevfik Fikret, karanlık, sisli kasvetli bir şehir olarak ele almıştır.


7. "Canım İstanbul" adlı şiirde şairin İstanbul sevgisini anlatırken kullandığı ifadeleri gerçeklik yönünden inceleyiniz. Şairin şiirde gerçekliği nasıl yorumladığı ve değiştirdiğini, duygularını ak­tarmak için nasıl bir yol izlediğini açıklayınız.

Canım İstanbul adlı şiirde Necip Fazıl İstanbul sevgisini soyut, mecazlı, sanatlı ifadelerle ortaya koymuş.  İstanbul’u sevgili olarak ele almıştır. Anlatılanlardan hareketle şairin iç dünyasındaki İstanbul’u anlattığını söyleyebiliriz. Gerçeği dönüştürerek kurmaca bir dünya oluşturmuştur. Şair, hayal ve sezgilerini sanatlı, imgeli bir söyleyişle dile getirmiştir.

8. "Bir Başka Tepeden" şiiri ile sınıfa getirdiğiniz haber yazısı ve coğrafya metnini karşılaştırınız.
a) Bu metinlerden hangisi yaşadığımız gerçekliğe uygundur?
Haber yazısı ve coğrafya metni yaşadığımız gerçekliğe daha uygundur.
b) Hangi metinde hayal unsurları daha hâkimdir?
Bir Başka Tepeden şiirinde hayal unsurları vardır.

c) Hangi metinde mecazlar ve söz sanatları vardır?
Edebi metin olan Bir Başka Tepeden şiirinde söz  sanatları bulunmaktadır.

ç) Hangi metin daha öznel bir yaklaşımla yazılmıştır? Sözlü olarak sınıfta sununuz.
Bir Başka Tepeden adlı şiir öznel bir yaklaşımla yazılmıştır.


2. Etkinlik: Necip Fazıl Kısakürek'in "Canım İstanbul" şiirini, şiirde gerçekliğin bireyin yalnızca ya­şadıklarıyla değil; sezgileri, tasarımları, izlenimleri ve ilgili olduğu yönüyle inceleyiniz. Şiirdeki an­lam, ahenk, dil ve gerçeklik sizin yazdığınızdan hangi bakımlardan farklılık göstermiştir? Açıklayı­nız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder