28 Ekim 2014 Salı

9. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları 2014-2015 EKOYAY Yayınları Sayfa 53

9. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları 2014-2015 EKOYAY Yayınları Sayfa 53

5. “Gün Eksilmesin Penceremden” şiiri hangi duygu ve düşünceler neticesinde ortaya çıkmış olabileceğini açıklayınız.

5. Gün Eksilmesin Penceremden şiirinde ölüm karşısında duyulan çaresizlik ifade ortaya konmuş. Şair, ölümden kaçışın mümkün olmadığını bilmektedir. Hiç olmazsa ömrünü mutluluk içinde geçirmeyi dilemektedir.
1. ETKİNLİK:


6. “Olamam” ve “Gün Eksilmesin Penceremden” adlı şiirlerin yazıldıkları dönem ile temaları arasındaki ilişkiyi belirleyiniz. Elde ettiğiniz sonuçlardan hareketle temanın, metnin yazıldığı dö­neme göre değişip değişmediğini sözlü olarak ifade ediniz.

Olamam şiiriin şairi Arif Nihat Asya, Milli Mücadele yıllarını yaşamış, o dönemin acılarını, sıkıntılarını yakından görmüş bir şairdir. Milli değerlere önem veren şair, bu düşüncelerini şiirde dile getirmiştir.
Gün Eksilmesin Penceremden şiiri Cahit Sıtkı Tarancı tarafından Cumhuriyet Dönemi'nde yazılmıştır. Şiirde bireysel bir konu işlenmiştir. Ölüm korkusu, şiirin yazıldığı dönemde olduğu gibi birçok dönemde işlenmiştir.

7. “Gün Eksilmesin Penceremden” ve “Kimsesizlik” şiirlerini dil ve anlatım tarzları bakımından karşılaştırınız. Şiirdeki dil ve ifade tarzının benzer ve farklı yönlerini belirleyerek tahtaya yazınız.

Gün Eksilmesin Penceremden şiirinin dil ve anlatım özelliği: Günlük konuşma dilinin doğallığı içinde şair, duygularını samimi bir ifadeyle dile getirmiş. Açık, sade, akıcı br dil kullanılmıştır.

Kimsesizlik şiirinin dil ve anlatım özelliği: Açık, sade bir dil kullanılmış. Benzetmeler ve imgeler kullanılmıştır.


8. “Gün Eksilmesin Penceremden” adlı metindeki şiirin 1 ve 2. dörtlüğündeki ifade tarzlarını karşılaştırınız. Şairin ruh hâli ile kullanılan ifade biçimi arasında bağ kurmaya çalışınız.

İlk dörtlükte şairin duygu ve düşüncelerini görüyoruz. Ölüm gerçeği karşısında şairin çaresizliği yansıtılıyor. İkinci dörtlükte gönlünden geçenleri yansıtıyor. Şair, Tanrı'dan istediklerini gönlünün aracılığıyla dile getirmiş.
9. sınıf Türk edebiyatı kitabı cevapları Ekoyay diğer sayfalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder