7 Ekim 2014 Salı

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 33

9. sınıf Türk edebiyatı ders kitabı cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 33 2014-2015 Öğretim Yılı

Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Otuz Beş Yaş” şiirini arkadaşınıza, aile büyüklerinize okuyunuz ve şiirin onlarda bıraktığı etkiyi gözlemleyiniz.

Sınıfa şiir, hikâye, tiyatro metinleri ve kısa bir haber yazısı getiriniz.

9. sınıf dil ve anlatım dersini “İnsan, İletişim ve Dil” konusunu gözden geçiriniz. Dilin işlevleriyle bilgilerinizi defterinize yazınız.

Bu ünitenin “Metin” konusunda yer alan “Beş Şehir” ile “1984 Sonrası Konya” adlı me­tinlerini gözden geçiriniz. Bu metinlerde yer alan nesnel bilgileri tahtaya yazınız. Hangi me­tinde dış dünyaya ait nesnel bilgilere (doğal gerçeklik) daha fazla yer verildiğini açıklayınız.

1984 Sonrası Konya adlı metinde dış dünyaya ait nesnel bilgilere (doğal gerçeklik) daha fazla yer verilmiştir.

Daha önce okuduğunuz edebî eserleri göz önüne alarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
a)      Bir edebî eserde anlatılanların olduğu gibi yaşanması mümkün müdür? Niçin?

CEVAP: Bir edebi eserde anlatılanların olduğu gibi yaşanması mümkün değildir. Edebi eserler kurmaca eserlerdir. Yazar veya şair gerçek hayattan aldıklarını kendi hayal gücünün süzgecinden geçirerek yeniden oluşturur, kurgular. Örnek olarak yaşanmış bir olayı işleyen sanatçı, bu olayın içinde olmayan hayali karakterleri eserine koyabilir. Eğer sanatçı eserini gerçeği hiç değiştirmeden yazarsa, bir kurgu oluşturmazsa bu tarihi bir metin olabilir ama edebi bir metin olmaz.

b)      Edebî metinlerde yer alan olay ve kahramanların benzerlerine gerçek hayatta rastlanıp rastlanamayacağını tartışınız. Ulaştığınız sonuçlardan hareketle edebî eser ile hayat (gerçek­lik) arasında nasıl bir ilişki olduğunu sözlü olarak ifade ediniz.


Edebi metinlerde yer alan olay ve kahramanların benzerlerine gerçek hayatta rastlanabilir.  Edebi metinler, çoğunlukla konularını insan ve toplum gerçeklerinden aldığı için gerçek hayatta benzer olay ve kahramanlara rastlanabilir. Edebi metinlerde yer alan olay ve kahramanlar, gerçek hayattakilerle tıpatıp aynı olacak diye bir kural olamaz. Çünkü yazar, edebi metini gerçek hayattan aldıklarını kurgulayarak oluşturur. Edebi metnin gerçekle bağlantısı vardır ama bir edebi metin gerçeği olduğu gibi aktarmaz.

9. Sınıf Türk Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları--- diğer sayfalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder