12 Ekim 2014 Pazar

9. sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları Ada Yayınları 39. Sayfa

9. sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabı Cevapları Ada Yayınları Sayfa 39

HAZIRLIK
1. Yaptığınız araştırmadan hareketle “Türk” sözünün ilk defa nerede ve hangi yüzyılda kullanıldığını söyleyiniz.

Türk adı ilk kez 8. yüzyılda Göktürk Kitabeleri'nde (Orhun Abideleri) kullanılmıştır.


2. Türk dilinin niçin dönemlere ayrılmış olduğunu kısaca açıklayınız.

Türkler, tarih boyunca çeşitli uygarlıkların, dinlerin etkisine girmiştir.Mesela Uygurlar döneminde Türkler, Budizm'den etkilenmişler, 10. yüzyıl 19. yüzyıl arasında  İslamiyet'in etkisinde kalmışlar. 19. yüzyılda günümüze kadar Batılı düşünce akımları etkili olmuş. Çeşitli medeniyet ve dinlerin etkisiyle kültürlerinde değişme görülür, bu da dile yansır. Ayrıca Türkler tarih boyunca farklı coğrafyalarda yer almalarının Türkçenin dönemlere ayrılmasında etkisi olmuştur. Türk dilinin dönemlere ayrılmasında her dönemin içinde yer alan sosyal, kültürel, siyasi, dini koşullar ve sanat anlayışları etkili olmuştur.

3. İslam medeniyeti, Türklerin inanç sistemini ve yaşayışını etkilediği gibi dilini de etkilemiştir. Bunun nedenini açıklayınız.

Türkler İslamiyet'i kabul ettikten sonra dilimize Arapça ve Farsçadan birçok sözcük girmiştir. İslamiyet'i öğrenmek için Arapça ve Farsçadan eserler çevrilmiş. Dinimizin terimleri dilimize geçmiştir. Sonuç olarak İslamiyet'in etkisiyle dilimize Arapça ve Farsçadan birçok sözcük girmiştir.

4. Türk Dil Kurumunun görevlerini sıralayınız.

Türk Dil Kurumu, Türk dilinin bozulmadan, işlevini yitirmeden işlemesini, yabancı dillerin etkisinden korunmasını, Türkçe kelime varlığının çoğaltılmasını amaçlayan bir kurumdur.

1 yorum:

  1. çokkkk teşekkürler cevaplarımı kontrol edebildim sonunda:D

    YanıtlaSil